2015. november 6., péntek

Nyelvtanulás


Biztos Ti is minden tanárotoktól hallottátok már a varázsmondatot: a nyelvtanulás fontos. Nem viccnek szánják, tényleg kincset ér az az ember, aki több nyelven tud magabiztosan megszólalni. Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz. De nem kell vértizzadásról szólnia egy új nyelv megtanulása! Akármelyiket is tanulod (angol, német, francia, spanyol stb.) semmit nem ér az egész, ha önszorgalomból nem teszel hozzá valami pluszt. Hogyan is? Segítek!



 A zene mindenek felett
A legtöbb ember nem tudja elképzelni az életét zene nélkül. Mozog a lábunk az ütemre, dúdolunk, dobolunk a padon. A dalokkal nagyon egyszerű a nyelvtanulás is. Nyelvvizsgán, érettségin alapfeladat a hallás utáni szövegértés, s ezt a zenével fejleszthetjük tökéjre! Hallgasd kedvenc idegennyelvű slágered naponta többször, keress rá a dalszövegére, énekeld! Ne az érdekeljen, hogy milyen a hangod, hisz nem ez a lényeg. Ami fontos, hogy ismerd meg a szavak kiejtését, a zeneszöveget fel tudod olvasni, ergo tanultál. Ezt az egyszerű nyelvtanulást azonban még ki lehet egészíteni: van egy weboldal, ahol hét nyelven zenék találhatóak. A zeneszöveget kell kiegészíteni szavakkal, betűkkel. A Te feladatod csak annyi, hogy hallgatod a zenét, nézed a videóklippet és az üres helyekre beírod a szöveget. Nem nagyszerű? www.lyricstraining.com

Filmek, sorozatok
Rengeteg szót tanulhatunk, ha feliratosan nézzük kedvenc sorozatunkat, vagy egy számunkra érdekes filmet. Nem csak szavakat, de a kiejtésünket is fejleszthetjük ezzel a módszerrel! Persze az is említésre méltó, hogy eredeti szinkronnal minden sokkal jobb, hisz nagyon el lehet rontani egy ilyen alkotást rossz szinkronizálással... Az én módszerem a következő: A kedvenc sorozatomat kezdetektől fogva felirattal nézem - nem is volt rá más lehetőségem, hisz az indulásakor nem volt még hozzá szinkron. Először mindig megnézem magyar felirattal, figyelek nagyon a szavakra, a kiejtésre, de azért nem görcsölök rá, hisz ez mégis csak egy sorozat... Aztán ha úgy van, akkor csinálok az aktuális részből szószedetet. Ez csak azért jó, mert így "játékosan" tanulok, gyorsan rögzülnek a szavak. Másodjára már angol felirattal nézem a részt, itt már pörög az agyam, hisz semmi magyar nincs benne, mégis megértem ugyanúgy a mondatokat, sőt, van amikor egy-egy szófordulat, vagy poén viccesebb, érdekesebb angolul. A harmadik "fázist" csak akkor szoktam, ha tényleg nagyon jó volt a rész, vagy úgyérzem, hogy muszáj a határaimat feszegetnem: ekkor nézem meg felirat nélkül. Higyjétek el, ez a legjobb érzés; felirat nélkül, egy teljesen más nyelvű kommunikációt 100%-ig érteni! Lehet ennél jobb a tanulás? 


Nyelvtan, és egyéb finomságok
Hát igen, mit érnek a szavak, ha nincs az összetartó kapocs köztük: a nyelvtan. Legtöbb embernek ez okoz nehézséget, hisz nehéz egy másik nyelv matematikáját megérteni. Ekkor van az, hogy nyelvtanár segítségét kérjük, könyveket lapozunk fel, lázasan gyakoroljuk a mondatok szerkesztését... Pedig van egyszerűbb módszer is! Sok ember él a Földön, sokan szeretnek beszélgetni, levelezni. Hogy mire is célzok? Levelezőtársak! Ha szeretünk barátkozni, mindenképp kell egy levelezőtárs. Gyakorolhatunk és szórakozhatunk: kettő az egyben. Célszerű olyan partnert keresni, akinek az anyanyelve a mi tanult nyelvünk, hisz akkor elleshetünk tőle szófordulatokat, mondatszerkesztéseket, és ha valamit rosszul írunk, remélhetőleg majd kedvesen kijavít. Az alábbi oldalt ajánlom nektek: www.interpals.net 
Az oldalon mindenki nyelvtanulás és levelezőtárs keresés céljából van fent, tehát nem kell megijedni! A kereső modern szűrővel van felszerelve, így miután beállítottuk, hogy milyen nyelvet szeretnénk tanulni, rögtön kiadja a számunkra optimális beszélgetőpartnereket. 

Mindenhol máshogy
A végtelenségig lehet fokozni a nyelvtanulást! Bevallom őszintén, én a hétköznapokban is néha használom az idegennyelvet. Igen... Itthon. Buszmegállóban. Boltban. Kocsiban ülve. Hogyan? Fejben! Ha valamit mondok, általában kigondolom, hogy hogyan mondanám angolul vagy németül. Van olyan is, amikor szóban is elmondom, hogy halljam a kiejtésemet is. Jó unaloműző, társaságban meg vicces, ha angolul/németül válaszolok. (Többnyire csak én nevetek rajta, de azért a buszon lehetőleg ne kérjünk jegyet németül, főleg ha a sofőr késésben van, szerintem nem fog viccesnek találni minket.) Ez olyan tipp, amit nem muszáj megfogadni, de sokat jelent, ha idegennyelven gondolkoztok néha. 

Szövegek
Ha veszünk a boltban valami új műszaki cikket, adnak hozzá általában használati útmutatót. Az okos magyar ember rögtön a HU feliratot keresi meg, de a nyelvtanulásra szomjazó diák a külföldit. Olvassuk el, valamit biztos megértünk belőle. Ha már valamit értünk, az félsiker. Ha be is tudjuk állítani a vásárolt cuccot a külföldi leírás alapján, akkor pacsi! Szerintem ez teljesen jó módszer, főleg, hogy vannak olyan eszközök, amikhez "elfelejtenek" magyar használati utasítást írni, vagy ha írnak, akkor teljesen értelmetlen a szöveg. Az angol leírásra mindig nagy hangsúlyt fektetnek, ugyanígy a németre is. Jó, ha az ember tudja az ilyen kifejezéseket, hisz bármikor szükség lehet a családban egy fordítóra :)
A kedvenceim a receptek! Imádok angol recepteket olvasni, és azok alapján sütögetni. Persze, néha kell egy kis segítség, akkor ott a szótár, vagy fordító, de tényleg ez is kellemes formája a tanulásnak. 

Facebook, YouTube, Twitter
Annyi közösségi oldal vesz minket körül, miért ne használhatnánk őket más nyelven? Tessék átállítani a nyelvet magyarról a tanult nyelvre! Mostantól nem kedvelitek a képekeket, hanem "Like" vagy "Gefällt mir" lesz ott. Twitteren bekövethettek rengeteg külföldit, tanulhattok szlenget és rövid kifejezéseket is. YouTube meg hát... Itt az idő, hogy külföldi vloggereket nézzetek és hallgassatok! Van sok értelmes videó fönt, érdemes nézegetni őket.

Utazás
Azért hagytam az utazást utolsónak, mert nem mindenki teheti meg, hogy kiutazzon a tanult nyelv hazájába. Nyilván ez a legjobb tanulási módszer, hisz csupa külföldi ember vesz körül, kultúráról is tanulsz valamit, úgy, hogy észre sem veszed. Azt javaslom, ha van rá lehetőségetek, mindenképp éljetek vele, hisz ez a legjobb módszer. Ugyanígy ajánlom a cserediák programokat is! Ne szalasszátok el, később megbánjátok! 
 Írta: Kiss Mercédesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük a hozzászólást!